September 23, 2011

Ayat Perempuan Yang Lelaki Patut Faham

assalamualaikum...

hari nie luangkan masa untuk berblogwaking pastu jumpa la article ni..ekceli dari laman Tentang Cinta..hehe...so, jom kita bace ek..kepada kaum Adam di luar sana tuu take note okei..hehe..

Kalau perempuan tanya: Lawa ke budak pompuan tu?
Makna tersembunyi: Siapa yang paling lawa? I ke, budak pompuan tu? 

Kalau perempuan tanya: You dah makan ke belum?
Makna tersembunyi: Jom pi makan. Lapar ni!

Kalau perempuan kata: Lawa-lawa la baju kat sini, yek.
Makna tersembunyi: Belikanlah untuk I. 


Kalau perempuan kata: Rasa macam nak pening la.
Makna tersembunyi: Tolong picit kepala


Kalau perempuan kata: Letihnya hari ni. Mana nakmasak, basuh kain-baju lagi...
Makna tersembunyi: Kita makan kat luar jelah. Lepas tu, tolong basuh kain-baju sekali, yek.


Kalau perempuan kata: Kita lebih sesuai berkawan saja.
Makna tersembunyi: I tak nak kat you. Tak paham-paham ke? 



Kalau perempuan kata: I suka berkawan dengan you. You baik, memahami bla bla bla...
Makna tersembunyi: Hish... I rasa macam minat sesangat kat you la... Rasa macam nak jadi awek you je. 



Kalau perempuan tanya: You pernah tak teringatkan awek you yang dulu?
Makna tersembunyi: Kalau nak gaduh, kalau berani sangat, sebut la nama dia depan aku. 



Kalau perempuan kata: I sanggup berkorban demi kebahagiaan you.
Makna tersembunyi: Amboi! Aku kena berkorban.Habih, hangpa dua ekoq gak yang seronok.



Kalau perempuan kata: I tak kisah kalau memang betul you nak kahwin lagi satu. Asalkan you berterus-terang dengan I, bersikap jujur dan berlaku adil.
Makna tersembunyi: Sapa kata aku tak kisah? Adil ke tak adil, aku tak kira! Langkah mayat aku dulu sebelum nak menikah lagi satu.



haa..macam mana???ada bran ker???haha...okeh..untuk kaum adam di luar sana..sayangi pasangan masing-masing..




saya tak mintak awak jadi perfect tapi saya mintak awak buat saya jadi perfect.. 




p/s : suka suki.
creadit to hannafauzan







a w a t i f a z i z i

Alhamdulillah....

Assalamualaikum dan selamat petang...

alhamdulillah...hari ni ada lagi satu paper subjek eco..perghhh...sangat2 susah paper tuu...uwaaaaa...daa tak nak jumpa macro lagi..still ada 3 paper lagi..fuhh bila laa nak abiz nie..

okeh..next..alhamdulillah sebab baby watif nie (belog) daa cukup setahun umurnya..hrmm..banyak kenangan sepanjang watif berbelog nie..ada suka ada sedih tapi apa-apa pun saya sayang belog saya...

sempena hayat belog watif nie daa meningkat, belog nie daa berwajah baru..cantik tak??hehe..kalau nak jugak boleh mintak tolong kat Ayu..

untuk Ayu : terima kasih banyak2 sebab sudi edit blog watif yang tak seberapa nie sampai jadi cantik cam nie..suka sangat3..thanks.. =)


--DONE--





p/s : selamat ulang tahun sayang







a w a t i f a z i z i

September 18, 2011

Surat Kepada Bakal Suami


Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Hai awak. Apa khabar? Harap sihat hendaknya. Kalau awak tak sihat, awak pergi la jumpa doktor. Saya jauh nak tolong jadi doktor tak bertauliah untuk awak. Maafkan saya oteh! Sebenarnya, tujuan saya tulis surat ini adalah untuk menyatakan isi hati saya kepada awak. Saya harap awak baca luahan hati saya ni. Baca sampai habis tau!

Bakal suami yang di cintai...
Pertama sekali ingin saya nyatakan mengenai diri saya sendiri. Saya akui saya ni kurang mahir untuk memasak. Kalau setakat goreng- goreng tu pandai lah. Campak- campak je dah siap. Tapi kalau nak buat masakan berkuah tu, agak kronik sikit la. Bukan apa, takut nanti saya yang masak, saya yang sendiri makan. Tu pun belum tentu habis. Saya harap sangat awak dapat terima kelemahan saya yang ni.

Tapi saya ada berita gembira untuk awak. Sejak akhir- akhir ni, setiap kali saya balik rumah saya pasti akan belajar memasak. Setakat hari ni saya dah reti buat nasi ayam sesedap masakan mak saya awak tahu tak. Ekceli, secara teori je la. Mesti awak bangga dengan pencapaian saya kan? Ohh lupa nak cakap. Saya balik rumah 2x je dalam 6 bulan tu. HeHeHe.

Bakal suami yang di sayangi...
Saya tahu semenjak dua menjak ni terlalu ramai yang mempertikaikan mengenai harga hantaran yang tinggi tu, terutamanya golongan lelaki. Harga hantaran yang mengikut pencapaian akademi seseorang perempuan tu la. Haaaa.. Yang tu la. Mesti awak tahu kan. Dan sebagai seorang yang bakal memegang segulung diploma,insyaallah mengikut perkiraan, saya layak untuk mendapat RM7, 000 hingga RM 12, 000. Kalau tak silap saya la kan.yeala..ni baru peringkat diploma..kalau saya cakap tunggu sampai ke Phd kesian kat awak kan..huhu

Sebenarnya saya kadang- kadang naik geram jugak dengan sesetengah lelaki yang menyatakan bahawa kalau seseorang perempuan tu bijak dan memegang segulung sijil PHD sekalipun, tapi memasak pun tak pandai baik tak payah letak harga hantaran yang tinggi- tinggi. Lelaki nak berkahwin dengan perempuan yang pandai masak, bukan sijil- sijil akademi yang perempuan ada.

Haaaa.. Tu kata- kata sesetengah lelaki la, bukan awak kot. Awak baik kan? Tapi kalau awak pun macam dorang, mai saya nak cakap sikit.. Awak, awak. Kalau saya tahu awak nak berkahwin dengan perempuan yang pandai memasak, pandai kemas rumah segala bagai, SUMPAH awak! SUMPAH saya tak kan susah- susah belajar sampai sekarang. Saya duduk rumah, belajar memasak 24 jam lepas tu saya tunggu awak pinang saya. Betul ni. Saya tak tipu awak pun. Kalau mak saya paksa saya pergi ke sekolah pun saya akan jawab.. "Emak! Suami saya suruh belajar memasak! Bukan belajar sampai dapat ijazah!"

Tapi saya ada berita baik. Sementara saya tak dapat segulung Phd lagi ni, mai la pinang saya. Mungkin hantaran tu boleh dikurangkan sikit. Sikit je la sebab tahun ni pun saya dah part 3. Tahun depan tahun last. HaHa.

Bakal suami yang di kasihi...
Ok awak. Saya tahu memang silap saya sebab saya ni ada banyak sangat kelemahan sebagai seorang perempuan sejati a.k.a perempuan melayu terakhir. Saya tahu saya ni bukan perfect mana dan memang tak layak menjadi seorang perempuan idaman. Nak- nak bila awak tahu saya ni tak berapa pandai masak. Saya tekankan kat situ, TAK BERAPA PANDAI ok, BUKAN TAK PANDAI LANSUNG.

Saya tak kisah kalau awak nak demand bagai. Awak nak itu, awak nak ini dari saya. Serius saya tak kisah. Saya boleh berubah awak. InsyaALLAH, saya akan berubah. Ni pun saya dah berubah tau. Kalau dulu, lagi saya teruk. Errr.. Maksud saya, agak tomboy sikit la. Sekarang ni kira dah jadi perempuan semula. HeHeHe.

Cuma satu je yang saya pinta dari awak kalau awak nak demand bagai. Adakah awak cukup perfect untuk mendapatkan seorang perempuan yang perfect? Adakah awak cukup sembahyang 5 waktunya? Adakah awak pandai membaca segala doa ringkas yang kita amalkan setiap hari? Adakah awak memegang dan membaca Al- Quran setiap kali selepas solat, atau paling kurang selepas solat Maghrib? Adakah awak membaca surah Yaasin setiap kali hari Khamis malam Jumaat? Adakah awak layak di gelar pemimpin dalam sesebuah keluarga? Oooo.. Baru saya perasan, ini bukan satu, ini dah lebih. HeHeHe.

Saya harap awak fikir semula mende ni kalau awak nak pinta saya menjadi seorang yang perfect juga. Andai kata awak memang dah selayaknya menjadi seorang pemimpin dan mengimamkan solat saya, insyaALLAH awak, saya akan cuba untuk berubah. Saya sehabis baik akan jadi seperti yang awak pinta. InsyaALLAH.

Bakal suami yang tidak pernah di lupai..
Ok la. Sampai di sini sahaja surat saya untuk kali ni. Eh.. Kali ni? Macam ada surat lain yang akan menyusul pulak kan? HeHeHe. Jangan marah ea bakal suami. Andai ada silap dan salah saya, saya menyusun sepuluh jari tangan memohon maaf. Apa? Tak cukup lagi? Ok! Ok! Tambah sepuluh lagi jari kaki saya, saya memohon ampun ok awak. Sekian Wassalam..... ^.^v






--DONE--






p/s : creadit to bella




a w a t i f a z i z i

Mood tak menentu...

assalamualaikum...

mood : kacau bilau..haha

baru abiz bukak buku eco maklumla esok nak final ada paper bel..haha..petang-petang nie ase nak update tapi tak tau nak update apa just tulis apa yang terlintas je..so, inilah hasilnya...haha

dalam menjalinkan sesuatu hubungan...ia adalah sesuatu perkara yang sangat serius...ia akan jadi indah jika setiap hari hubungan kita dihiasi dengan warna-warna pelangi yang indah tuu kan...sangat-sangat sweet kan? tapi ini bukan fairy tale tau ini REALITI..huhu..

ada orang cakap "takkan tiap-tiap hari gaduh..tak best laa.."

ada pulak yang cakap "takkan hari-hari happy..tak thrill la hubungan tuu..tak kenal la hati budi pasangan kita tuu"

banyak la korg punyer thrill...tau tak bila kita gaduh tuu seksa yang amat..huhu...tapi dunia nie bukan lah syurga yang menjaminkan kebahagiaan selama-lamanya..

***

mcm mana pulak bila kamu dapat tahu yang tetiba bf/gf kamu tuu curang...huhu...what the hey!!!sangat-sangat berani yer kamu curang...hehe..x kesah la tercurang or sengaja untuk curang...erm wateva la kan...alasannya si bf/gf ni daa berubah hati..perghh..dulu masa awal-awal bercinta bukan main ag janji menggunung kan tapi last-last apa pon x boleh..huhu...tapi hati dan perasaan nie tak boleh nak halang..kalau daa hati tuu tak suka memang tak suka laa kan..apa boleh buat...

so, sekarang nie daa jadi tanggungjawab masing-masing tak kira la si lelaki atau si perempuan tuu jagalah hubungan anda elok-elok dan menjadi tanggungjawab masing-masing jugak untuk tak kacau hubungan orang lain supaya kes-kes curang kat negara ni dapat dikurangkan...haha...

so. tolong la jangan salah kan antara satu sama lain dan cubalah perbetulkan kesilapan yang kita telah buat...

--DONE--



p/s : ntah pape n3 kali nie.








a w a t i f a z i z i

September 16, 2011

Aku Sedang Jatuh Cinta

assalamualaikum...

daa lme x mengupdate belog nie..huhu...daa berhabuk yer cyunk watif nie..hehe...back to title..mesti org cakap mcm dia sorg je yang jatuh cintakan???huhu..tak kesah la apa yang orang nak kata tapi apa yang watif tau watif daa jatuh cinta kat lagu kumpulan The Sister..yes..title lagu tu "ku sedang jatuh cinta"

watif daa buat lagu tu jadi watif punya lagu dlm belog nie...lagu tu sangat sangat sangat comel + sweet..hehe..lau x caye boleh tgk video kat youtube..maaf la watif sempat nak sedia vedio kat sini sebab ni adalah quick update..hehe..

kita layan lirik je dulu k..


pertama kita bertemu ku rasakan ada sesuatu
inikah cinta yang ku rasakan setiap ku memikirkanmu
sejak dulu kita bertemu ku rasakan ada sesuatu
inikah cinta yang ku rasakan setiap ku memikirkanmu

reff:
apa benar aku sedang jatuh cinta
serasa hati ini berbunga-bunga
mungkin ini pertanda dalam hidupku
ku tak bisa tidur seminggu



ooo aku sedang jatuh cinta
serasa indah rasanya hidup ini
ku tahu ku sedang jatuh cinta
ku tahu ku sedang jatuh cinta


sejak dulu kita bertemu ku rasakan ada sesuatu
inikah cinta yang ku rasakan setiap ku memikirkanmu


repeat reff [2x]

ooo aku sedang jatuh cinta
serasa indah rasanya hidup ini
ku tahu ku sedang jatuh cinta
ku tahu ku sedang jatuh cinta





--DONE--





a w a t i f a z i z i