May 27, 2011

Kepada yang masih single...

assalamualaikum...

saje jew td jalan pusing dalam dunia blog nie (blogwalk) hihi..terbaca la 1 article n watif ase article nie daa lama sbb watif pernah bace dulu..long2 time ago la kan..haha..

kdg2 single itu best kalau kena gayanyer kan..kalau owm tu pandai manage hidup dyer..tp tipu la kan lau adew sapew2 yang single tu ckp x sunyi hidup single..huhu..watif bukan nak menggalakkan kowm berkapel tapi bile kapel tu pandai2 la jaga diri..

so back to t0pic (title n3 nie la kan..haha)

Kepada yang masih Single
Cinta ibarat kupu-kupu. Makin kita kejar, makin ia menghindar. Tapi, bila kita biarkan ia terbang, ia akan menghampiri di saat kita tak menduga. Cinta mampu membahagiakan tapi sering pula ia menyakiti..Cinta itu menjadi istimewa apabila kita berikan cinta kepada seseorang yang layak menerimanya..  

Kepada yang ragu-ragu dengan Pernikahan
Cinta, bukannya mencari seseorang yang “SEMPURNA”, tapi menemukan seseorang yang mampu menjadikan diri kita sempurna. Kepada playboy/playgirl, jangan cakap “Aku Cinta Padamu!” bila kita tak betul2 maksudkannyer. Jangan bicarakan soal perasaan bila itu tak betul-betul ada dalam diri. Jangan sentuh hidup seseorang bila kita hanya berniat nak main-main saja. Jangan menatap ke dalam mata seseorang bila apa yang kita lakukan hanya pembohongan. Hal paling kejam yang dilakukan ialah membuat seseorang jatuh cinta dengan kita, sedangkan kita langsung tak berniat langsung untuk menerimanya saat ia terjatuh..oleh itu pernikahan ialah satu medan yang setiap pasangan gunakan bagi melengkapi antara satu sama lain..two is better than one kan..

Kepada yang Patah Hati
Sakit, luka, hancur, patah hati.. bertahan selama mana yang kita menginginkannya dan akan menghiris luka sedalam kita membiarkannya. Persoalannya, bukan bagaimana mengatasi rasa sakit itu, tapi adalah apa yang boleh diambil dan dihayati sebagai pengajaran dan hikmahnya. Gagal sekali dalam sesuatu perhubungan, tak bermakna tidak boleh teruskan hidup baru..fikir lah secara positif kenapa Allah s.w.t membiarkan kita bertemu dengan orang yang salah terlebih dahulu sebelum kita bertemu dengan orang yang betul2 mencintai kita..renung2kan..

Kepada yang Belum Pernah Jatuh Cinta
Ermm..ada lagi ke manusia yang belum pernah jatuh cinta zaman sekarang nie???bila daa fall in love tu biar selamba tapi stabil..Cuba untuk memahami tapi bukan bermakna tak boleh meminta apa-apa. Bersedia untuk terluka dan menderita, tapi jangan simpan semua rasa sakit jika itu yang betul-betul dialami..dan bila kita rasa cinta tu semakin lama semakin kurang perencah cinta itu cara untuk mengatasinya ialah cuba ingat balik kenangan2 yang terindah sepanjang bersama pasangan..

Kepada yang Ingin Menguasai
Hati kita patah, remuk bila tengok orang yang kita cintai sedang berbahagia dengan orang lain, tapi akan lebih sakit lagi bila mengetahui orang yang kita cinta langsung tidak pernah bahagia dengan kita..berdoalah untuk kebahagia orang yang kita cintai even dyer bersama dengan orang lain..mungkin perit tapi x salah lau kita buat perkara yang baik..setiap  kebaikan yang kita buat akan dibalas dengan kebaikan..

Kepada yang Takut Mengakui
Cinta menyakitkan bila kita putuskan hubungan dengan seseorang. Tapi, lebih sakit lagi bila seseorang yang memutuskan hubungan dengan kita. Tapi, cinta paling menyakitkan adalah bila orang yang kita cintai langsung tidak mengetahui perasaan kita terhadapnya..janganlah bila daa terlambat baru nak ucap perkataan kasih, sayang n perkataan keramat "saya cintakan awak"

Kepada yang masih bertahan mencintai Sesorang Yang Telah Pergi
Hal menyedihkan dalam hidup ialah bila kita bertemu seseorang lalu jatuh cinta. Kemudian akhirnya menyedari bahawa dia bukanlah jodoh kita dan kita telah mensia-siakan masa bertahun-tahun untuk seseorang yang tidak layak. Kalau sekarang dia sudah tidak layak, 10 tahun dari sekarang pun dia tetap tak akan layak. Biarkan dia pergi dan lupakan..dan  kepada yang masih mencintai orang telah pergi (meninggal) anggaplah Allah lebih syg kepadanya..fikirlah yang positif belaka...



--DONE--



p/s : fikir-fikirkan..





a w a t i f a z i z i

No comments: